Zgodnie z nauką filozofa zachodniej medycyny - Hipokratesa, właściwe odżywianie to istota zdrowia
Przyroda sama w sobie dostarcza nam zdrowe i witalne pokarmy. Dzięki temu, natura pozwala walczyć z chorobami i równocześnie gwarantuje odpowiedni stan zdrowia. Głównym powodem zaburzeń są nasze nawyki żywieniowe i styl życia. Ulepszana żywność jest niewątpliwie główną przyczyną niedomagań zdrowotnych .
Na podstawie: ekoj.pl
Takie pożywienie nie dostarcza nam energii wykorzystywanej do samoregeneracji organizmu, która kiedyś była dostarczana wraz z naturalnym pożywieniem. W czasach wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie
dobre jedzenie gdańsk ekologiczne, w kategorii tłuszczów wyróżniamy oleje otrzymywane metodą na zimno, których spożycie prowadzi do powstrzymania bądź spowolnienia rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak - otyłość, niedokrwienna choroba serca, nadciśnienie tętnicze.
Wśród olejów otrzymywanych metodą na zimno można wymienić oleje otrzymywane z nasion, owoców i z pestek - olej z nasion lnu (dobre spożywcze oleje), olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ogórecznika lekarskiego, olej z pestek dyni oraz olej z owoców oliwki, olej z owoców rokitnika jak też olej z orzechów czy olej z kiełków pszenicy. Pożyteczne oleje, są tak samo ważne w naszej diecie, jak świeże warzywa i owoce. Lata, kiedy oleje uznawaliśmy jedynie jako swego rodzaju środek do przygotowania dań, muszą odejść w przeszłość. Do zdrowego funkcjonowania, organizm potrzebuje nawet więcej kalorii wywodzących się ze zdrowych tłuszczów, aniżeli z białek. Dlatego w zdrowych posiłkach, powinno być dwa razy więcej typów zdrowych tłuszczów aniżeli białka.
Substancje znajdujące się w oleju z pestek dyni - kosmetyczne olejki, stanowią o jego zdrowotnych cechach. Olej z pestek dyni, tłoczony jet na zimno. Posiada ciemnozielono-brązowy kolor, orzechowy smak i orzechowy aromat. Tłuszcze, które znajdują się w ziarnach dyni, zaliczają się do tłuszczów roślinnych, zawierających wszystkie konieczne związki dla naszego organizmu.
Olej lniany wytwarzany metodą na zimno jest olejem roślinnym o żółtawym zabarwieniu i bardzo mocnym, cierpkim aromacie. Zawiera fantastyczną proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te klasyfikowane są do grupy NNKT - czytaj
nawet pomocna strona, warto zajrzeć
znacznie więcej znajdziesz na www
oryginalna strona. Są to tłuszcze, których organizm człowieka potrzebuje, a nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Warto wspomnieć, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-03-20 15:29:03
Tagi: warzywa, tłuszcze, Omega-3, naturalne, protein