Czerwona herbata - jej właściwości i oddziaływanie na nasz organizm
Jeszcze nie tak dawno temu zupełnie o niej się nie słyszało, współcześnie robi furorę. Wersja trunku, jakim jest czerwona herbata to pierwszorzędny napój i suplement diety. W jaki sposób ją parzyć i co tak faktycznie wnosi do organizmu człowieka?
Napisał: Czas na Herbatę
Na podstawie: Czas na Herbatę
Liście czerwonej herbaty, znanej jako Pu-Erh, po zbiorach zostają poddane nie trwającemu długo procesowi fermentacji. Za jego pomocą napar ma kolor czerwony. Smak możemy określić jako ziemisto-korzenny. Roślina rośnie zwłaszcza w Chinach i Tajwanie, tam też ulokowane są największe zakłady zajmujące się rozprowadzaniem tego środka na cały świat. Ma wyjątkowo znaczące znaczenie w chińskiej medycynie, określany jest bowiem "mordercą tłuszczu". Przyspiesza przemianę materii, zwiększa spalanie tłuszczów. Jak ją zaparzać? Sprawdź więcej tutaj - sklep internetowy magiaorientu.com.pl.
Wystarczy do porcelanowego czajniczka wsypać liście i zalać ciepłą, aczkolwiek nie wrzącą wodą, parzyć mniej więcej 3 do 7 minut (klasyk). Uzyskany tak trunek nie będzie miał ciężkiego aromatu, jaki można wyczuć po nieodpowiednim jego przygotowaniu. Nie jest więc to trudne, analogicznie parzy się prawie każdą inną herbatę. Jakie jeszcze ma plusy dla organizmu? Pobudza wytwarzanie soków trawiennych, stymuluje pracę jelit, wobec tego przyspiesza przemianę materii, a w rezultacie wcześniej omawiane spalanie tłuszczów. Napój, którym jest czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, poprawia cyrkulację krwi, a więc może być bez problemu przyjmowana przez ludzi zmagających się z tego typu problemami.
Zdoła też nas wypełnić w brakujące minerały, bowiem napar z liści zawiera ich mnóstwo, w tym manganu i teiny. Działa pobudzająco, tym samym z chęcią spożywają go postacie rezygnujące z picia kawy. Leczy dolegliwości wątrobowe oraz wspomaga walkę z próchnicą. Tak duża liczba wartości, a zatem nie pozostaje nam nic innego jak tylko wybrać się do sklepu i zakupić liście do parzenia.
Czy zajmują Cię tego typu zagadnienia? Jeśli tak, to
jeszcze więcej tego rodzaju opisów stworzono na naszej kolejnej stronie. Zapraszamy!
Cena artykułu, jakim jest czerwona herbata oscyluje w granicach od kilku do nieraz kilkuset złotych za 100 gram.
Napisał: Matthias Ripp
Na podstawie: http://www.flickr.com
Spożywając regularnie napój, jakim jest czerwona herbata możemy zafundować swojemu organizmowi poprawę jego kondycji jak i zrzucić na dodatek trochę masy. Jej wartość, w zależności od producenta nie wykracza względnie poza możliwości pieniężne normalnego człowieka.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-02-15 00:14:15
Tagi: napój, dieta, kawa, tłuszcze, cholesterol, fermentacja