restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Jak współcześnie wygląda wytwarzanie mięs i wędlin?

Aktualnie należy przyzwyczaić się do tego, że wiele artykułów spożywczych, z jakimi ma się do czynienia na co dzień wytwarzanych jest nowoczesnymi metodami. Metody te zazwyczaj w znaczny sposób odbiegają od tych znanych dawniej. Ważnym elementem tej zmiany jest użycie różnorodnych maszyn i przyrządów.
Kiedyś zdecydowana większość produkcji dokonywana była ręcznie, później powoli zaczęto dążyć do zastępowania pracy ludzkich rąk przez pracę maszyny. Jest to bez wątpienia tendencja korzystna, gdyż jest źródłem oszczędności czasu i energii. Jednak z czasem zaszło również sporo negatywnych zmian. Widać to dobrze na podstawie obserwacji nowoczesnej produkcji mięsa i wędlin. Bardzo często na dzień dzisiejszy słyszy się o tym, że w produktach mięsnych pełno jest „chemii”, a niektórych produktów, takich jak przykładowo parówki, w ogóle nie powinno się spożywać. Zmiany w tych procesach zaszły rzeczywiście niezwykle daleko. Widoczne jest to zarówno w sposobach wytwarzania, jak i w typie substancji, które są dodawane do mięsa (zobacz mieszanki przypraw).




Produkcja mięsa
Napisał: Sashertootie
Niegdyś przez dodatki do mięs rozumiało się bardzo wąską grupę elementów. Na czele tego zestawu stała sól, gdyż od bardzo dawna znane są jej konserwujące właściwości.

Jesteś zdania, że niniejszy materiał jest absorbujący? Kliknij ponadto ten wiarygodny tekst - to niezwykle pomocne źródło informacji na taki temat.

Aktualnie do mięsa dodaje się o wiele więcej i są to niestety substancje chemiczne w wielu przypadkach szkodliwe dla zdrowia człowieka. Na przykład bardzo często mięso nastrzykiwane jest solanką, co prowadzi do zwiększenia jego masy. Z kolei po takim zabiegu wymagane jest niejednokrotnie dodanie barwnika i dużej liczby innych środków. Całkowicie odmienny od dawnego przebieg uboju zwierząt i wytwarzania mięsa doprowadził do obowiązku stosowania dużej ilości chemicznych substancji konserwujących. Z tego względu zawsze należy sięgać po produkty dostarczane przez rzetelnych producentów, którzy poważnie traktują przepisy i wykorzystują do produkcji naturalne dodatki.


Szynki i boczki
Proces produkcji wędlin także bardzo różni się od dawnego. Tutaj także stosowane są różnorodne substancje chemiczne, mające na celu konserwację, jak również polepszenie wyglądu wędlin. Niejednokrotnie również spotykane są różnego rodzaju przyprawy do wędlin (z czym to się je). Powinno się jednak zwracać uwagę na to, czy są to faktycznie przyprawy naturalne. W innym razie naraża się organizm na otrzymywanie sporych porcji niebezpiecznych środków chemicznych. To z kolei często prowadzi do pojawiania się różnych dolegliwości, w tym między innymi alergii i wielu innych, cięższych dolegliwości.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-02-11 05:02:11
Tagi: mięsa, wędliny