Jak smakuje nasza narodowa kuchnia czyli krótki przegląd tego, co przeważnie się jada na obiad.
Pomysłów na zdrowy, pożywny obiad będzie zapewne tak dużo, ilu jest samych kucharzy. Chyba każdy z nic ma pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, którym może zachwycić swoich gości. W naszej kulturze obiady najczęściej składają się z dwóch dań, czyli dania głównego oraz zupy.

Napisał: mbba.pl
Na podstawie: mbba.pl
Polska kuchnia proponuje bardzo dużą ilość zup, można wręcz powiedzieć, że stanowią one nasze narodowe dziedzictwo. Przepisy na zupy to te, gdzie wykorzystać można w zasadzie wszystkie całoroczne i sezonowe warzywa, często będą się w nich pojawiać różnego rodzaju dodatki mięsne, ryż (
Ryż włoski ) lub makaron. Do takich najbardziej polskich, można powiedzieć klasycznych w każdym calu, zalicza się zupa fasolowa. Podstawą do jej przyrządzenia będzie fasola, warzywo często niedoceniane przez wiele osób. A przecież fasola zalicza się do bardzo zdrowych warzyw, jakie u nas występują, jest doskonałym źródłem wartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Fasolową zupę można ugotować na wiele różnych sposobów, w zależności od kucharza i użytych przez niego przypraw będzie się bardzo różniła smakiem i wyglądem.
Więcej przepisów poznasz na:
Jeśli będzie chodzić o danie główne, to w naszej kuchni panują różnego rodzaju mięsa. Kucharze niezwykle często sięgają po różne postacie drobiu, tu najczęściej stosowany jest klasyczny kurczak, ale rosnącą popularnością cieszą się indyki i kaczki. Bardzo popularna jest także wołowina, jest ona wprawdzie sporo droższa, lecz daje potrawom z niej przygotowanym niepowtarzalny smak. No i nie można zapomnieć o tradycyjnych świnkach, to przecież w końcu kotlet schabowy z kapustą w pewnym sensie stał się symbolem naszej narodowej kuchni.

Napisał: Restauracja Pieprz i Wanilia
Na podstawie: Restauracja Pieprz i Wanilia
Lecz z wieprzowiny można zrobić mnóstwo innych, wspaniałych potraw, ten kto chociaż raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie z pewnością będzie wiedział, o czym tu jest mowa. Jeżeli chodzi o sposoby przyrządzania, to w naszej kuchni wykorzystuje się praktycznie wszystkie. Pieczenie, duszenie i smażenie pozwala na uzyskanie różnych smaków, jeśli do tego dobry kucharz będzie umiał wszystko przyrządzić i wybierze smaczne dodatki, to z pewnością wrażenia smakowe będą niezapomniane.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-02-02 04:12:11
Tagi: danie, dania, dodatki, obiad