Zakąską może być każde danie. Całość zależy jedynie od tego dla jak wielu ludzi podajemy, czy ma być serwowana w gorącej czy zimnej odmianie także co proponujemy podać jako główną strawę. Istotne mimo wszystko jest też to, czy stanowi danie, czy dodatek do niego. Jak nazwa pokazuje przystawka, to niewielka porcja pokarmu, która może przebudzić kubki smakowe i wyostrzyć smak.
Napisał: Anna
Na podstawie: http://www.flickr.com
W licznych kulturach i krajach występują różnorodne rodzaje i smaki takich przystawek. Często receptury na zakąski posiadają załączone fotografie – co pozwala w krótkim czasie i wytwornie serwować strawę, albowiem powinny one także sprawiać radość wyglądem, później przyciągać aromatem – bo jak wiemy po pierwsze konsumujemy wzrokiem.
Coraz rzadziej spotykamy się z zwykłymi recepturami na zakąski, albowiem wypierają je nowatorskie przekąski. W Polsce najbardziej popularne receptury na przekąski to nie schodzące z podium kanapeczki, koreczki i faszerowane jajka. Nadzwyczajnie często królują również takie miniaturowe dania potrawy jak nadziewane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami i sałatki.
Karczek pieczony – czyli jak w oszczędnym czasie wykreować strawę, która zachwyca kubki smakowe. Dobrze upichcony karczek pieczony niewątpliwie podbija podniebienia swoim doskonałym smakiem i kruchością (>>>). Gdy jest gotowy winien się pięknie kroić w plastry, również w ciepłym wydaniu obiadowym, jak i w postaci wędliny na kanapki.
Sprawdza się też jako zakąska wśród serów i koreczków na półmiskach. Jest to danie błyskawiczna i wystarczająco tania w sporządzeniu. Ważne, aby na początku mięso zamarynować. W tym celu należy zamieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (własna kompozycja przypraw będzie także genialnym rozwiązaniem), wszystko zmiksować i zagrzać na patelni. Mięso dobrze posmarować lodowatą zalewą, następnie zostawić na noc w lodówce.
Równie emocjonujące artykuły znajdziesz w analogicznym serwisie. Jeśli masz ochotę je poznać - zobacz pod linkiem (
http://www.cukier-krolewski.pl/przepisy/sernik-potrojnie-czekoladowy-z-nuta-piernikowa/), który jest tu!
Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do późniejszej obróbki.
Napisał: Ted Eytan
Na podstawie: http://www.flickr.com
Wkładamy go do pojemnika odpornego na wysokie temperatury, piec włączamy na 200 stopni i wypiekamy około dwóch godzin. W tym czasie podlewamy nasz pieczony karczek wywarem, który otrzymaliśmy. Dla jeszcze większej rozkoszy nasza potrawę powinniśmy w czasie pieczenia skropić czerwonym winem. Tak przyszykowany karczek pieczony jest smaczny, jest odpowiedni do dużej ilości dodatków obiadowych (przykładowo: sprawdź), stanowi wspaniały pokarm, który nasyca i smakuje.