restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i obsługa. To też klienci, aranżacja wnętrza i jakże ważne menu.
Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to musimy sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi.
Jeżeli to książeczka, to należy przejrzeć każdą na koniec dnia i zobaczyć czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo ważne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest również to, by, co pewien czas robić przegląd dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeśli chcemy wprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw pamiętajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować karty menu restauracji od Decorest. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.
Przyprawniki do soli i pieprzu
Napisał: amyshuff
Na podstawie: http://www.flickr.com




Na stołach w lokalach gastronomicznych przeważnie możemy zauważyć serwetki w gorszym lub lepszym serwetniku i przyprawy, które często ustawione są tak jakby ktoś je na stolikach postawił z rok lub dwa lata temu i o nich zapomniał. Jeżeli chcemy by nasz restauracja (pizza czeladź) przyciągał klientów warto zadbać o każdy szczegóły w tym o przyprawniki. Jeśli dostajemy od dystrybutora jakiegoś napoju przyprawniki i dodatkowo jeszcze serwetniki, to dobrze by na każdym stołach były takie same zestawy. A najtrafniejszym rozwiązaniem jest kupno takich samych przyprawników i serwetników na każdy stolik w jakimś ładnym kolorze bez zbędnych napisów reklamujących jakiś koncern, sprawdź kompletną propozycję pod adresem. Zadbajmy o to, żeby lokal, do którego trafia głodny człowiek naprawdę przyciągał nie tylko pysznymi jedzeniem, ale też fajnym wystrojem. Postarajmy się, żeby wszyscy wkraczająca do naszego lokalu czuła się dobrze już od momentu przekroczenia sali. Szczegóły robią całość restauracji, więc pamiętajmy, że dobry przyprawnik to nie jedynie dwie przyprawy, a też oliwa lub inna orientalna przyprawa, która będzie pasowała do w klimat restauracji, knajpy i serwowanych w nim dań.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-01-10 02:38:09
Tagi: Menu, przyprawy, restauracja, serwetnik, karta menu restauracji