restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Czy prosto otworzyć winnicę? Jak to możemy zrobić? Czy to w ogóle możliwe?

Pamięta to każdy z nas, że jeszcze pewien czas temu polskie wino kojarzyło się niezbyt dobrze. Bardziej to były skojarzenia taniego wina niż lepszej jakości trunku. Na szczęście obecnie jest całkowicie inaczej, zaś winiarstwo w Polsce przeżywa najprawdziwszą drugą młodość. Wiele osób zastanawia się nad otworzeniem własnej winnicy. Czy to dobry pomysł i czy to właściwie do zrealizowania?

Winiarnia winnica
najbardziej pokaźna liczba winnic w naszym kraju powstaje na południu Polski. Szczególnie są to województwa takie jak małopolskie, podkarpackie oraz lubuskie. W niektórych z nich tradycja winiarstwa sięga zamierzchłych czasów. Nie oznacza to jednakowoż, iż nie ma winnic w pozostałych częściach Polski. Przykładem winiarnia Wrocław. Uprawa winorośli wymaga specjalistycznych warunków, odpowiedniego nasłonecznienia. Stąd także, niezwykle istotną kwestią przy zakładaniu winnicy jest najlepiej zlokalizowana działka. Najbardziej dopasowaną lokalizacją jest ziemia trochę pochylona w kierunku na południe, która jest zlokalizowana nie wyżej niż 350 metrów n.p.m.

Najkorzystniej jeśli taka działka jest także osłonięta od zachodu, gdyż jest wtedy korzystniej chroniona przed wiatrem i burzami. Najbardziej właściwa gleba jest gliniasta, na pewno zaś nie powinniśmy zakładać winnicy na terenach podmokłych. Glebę pod winnicę powinniśmy bardzo właściwie przygotować. Ziemia więc powinna być nawożona wapnem a także obornikiem. Winorośl lubi glebę bogatą w azot.

Ażeby nie robić za bardzo kosztownych błędów najkorzystniej w dziedzinie zakładania winnicy zgłosić się do doenologa. Jesteśmy w stanie również spytać się o radę właścicieli już funkcjonujących winnic. Dzięki poradom znawców możemy uniknąć różnych początkowych błędów, a dodatkowo powiększyć szansę, że nasze wino będzie rzeczywiście smakowitym trunkiem.

Niezwykle istotną czynnością jest dobór odpowiednich sadzonek i odmian winogronu. W naszym klimacie na pewno lepiej będą pasować odmiany odporne na zimno, jak Bianca czy Seyval Blanc. Są wytrzymałe na różnorodne, czasami bardzo złe warunki atmosferyczne. Pamiętając o tego rodzaju podstawach można być pewnym, iż nasza inicjatywa może faktycznie się udać, nasze wino bezalkoholowe wino będzie smaczne, a klienci poznają naszą markę jako rzeczywiście godną polecenia.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2023-01-02 09:01:05
Tagi: winnica, trunek, warunki atmosferyczne, burza