Wino – kilka przydatnych danych
Polska nie jest krajem, który kojarzy się z wytwarzaniem świetnego wina. W zdecydowanej większości jeżeli myślimy o polskim winie, mamy na myśli słabiej jakości wina owocowe, a w szczególności wina wyprodukowane z jabłek. Tylko niewielka część osób wie, że od XI wieku Polska była krajem o naprawdę dużych tradycjach winiarskich. Obecnie te winiarskie tradycje staramy się przywrócić.
Od początku lat osiemdziesiątych XX wieku w województwie podkarpackim zaczęły znowu powstawać polskie winnice. Wina polskie najczęściej tworzone są z klasycznych gatunków winorośli. Jednym ze szczepów, z których powstają wina polskie jest doskonale znany chardonnay - więcej o degustacji na stronie Winnicy Dwie Granice. W chwili obecnej w województwie podkarpackim prowadzonych jest mniej więcej sto pięćdziesiąt winnic. Naprawdę dużo winnic założono także w województwie dolnośląskim.
Duża liczba tych winnic wychodzi naprzeciw turystom. Dla turystów organizowane jest nie tylko ich zwiedzanie, ale także degustacje win. Zwiedzanie winnic i degustacje win cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród turystów nie tylko z naszego kraju, ale również z innych państw. Dla dużej grupy właścicieli winnic jest to bardzo dobra okazja do przedstawienia swoich wyrobów szerszemu gronu zwolenników win - poznaj wino z winnicy Dwie Granice. Dużo gości przyjeżdżających do winnic nie przestaje tylko na ich zwiedzeniu i spróbowaniu wina. Dużo osób to wino kupuje i zabiera jako podarek dla znajomych i przyjaciół.
Historia wina jest bardzo długa. Winorośl uprawiano już w starożytnym Egipcie, w Grecji i Rzymie. Jednak jako pierwsi winogrona zaczęli poddawać procesowi tłoczenia Egipcjanie. To od mieszkańców starożytnego Egiptu umiejętność tą przejęli w pierwszej kolejności Grecy, a następnie mieszkańcy starożytnego Rzymu. W czasach średniowiecza produkcją wina trudnili się przede wszystkim zakonnicy: cystersi i benedyktyni. W chwili obecnej największe ilości wina produkuje się w państwach europejskich.
Najbardziej znaczącymi producentami wina jest Francja, Włochy oraz Hiszpania. Coraz większe ilości wina produkowane są także poza Europą: w USA, Australii, Argentynie, Chile oraz w Chinach. Dobre wino (
wino bezalkoholowe) musi dojrzeć nim znajdzie się w sklepie. Proces dojrzewania wina przebiega w dwóch etap. Najpierw przez co najmniej pół roku wino dojrzewa w beczkach, w następnej kolejności jest butelkowane. Produkcja wina nie zalicza się do łatwych. Ale wykonana odpowiednio zapewnia naprawdę rewelacyjny trunek.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2022-12-25 03:43:54
Tagi: butelki, winnice, winorośle