Cieszę się, że obecnie Polska nie jest takim krajem, w którym ciągle rządzą polskie potrawy, ew. pizza i turecki kebab. Oczywiście kotlety, smakowita pizza oraz solidny kebab są wyśmienite, ale potrzebujemy mimo wszystko różnorodności. I z tego powodu wzrastająca popularność sushi bardzo mnie raduje. W żadnym razie nie można myśleć, iż sushi to zwykły snobizm. Naturalnie polskie gwiazdy w istocie upodobały sobie spożywanie sushi na mieście, ale zaręczam, że sushi niezwykle smakuje. Trudno sądzić inaczej - chociaż oczywiście sushi nie jest dla wszystkich. Różne są gusta.
Napisał: danstowell
Na podstawie: http://www.flickr.com
Pragnę, aby nieustannie wzrastał popyt na sushi, bo to sprawi, że zwiększy się liczba lokali, w których podaje się prawdziwe sushi, czyli danie, które spokojnie spożyłby rodowity Japończyk. Bo gdyby popyt na sushi nie był duży, zapewne właściciele lokali nie chcieliby inwestować w choćby nieprzeciętny ryż do sushi, itp. Przynajmniej raz tygodniowo spożywam sushi - w Poznaniu, więc świetnie zdaję sobie sprawę, że zasadniczo poziom polskiego sushi wzrasta. Umiem rozróżnić pyszne sushi od nieodpowiedniego, więc można ufać moim upodobaniom- na smaczny.pl.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę z sushi, w szczególności powinny interesować Ciebie opinie smakoszy, które są umieszczane na stronach www. Osobiście zawsze zwracam większą uwagę na to, aby nigdy nie pójść do restauracji, która według opinii ludzi nie serwuje smakowitego sushi. Chociaż oczywiście staram się być niezależnym, to często była właśnie taka sytuacja, że jadłem coś niezjadliwego, a potem okazało się, iż w Sieci opinie w żadnym razie nie były korzystne. Chcę również napisać, że ciągle porządna knajpa serwująca sushi jest w stanie zarobić całkiem spore pieniądze, zobacz szczegóły przeczytaj tutaj.
A więc jeśli poważnie zastanawiasz się nad założeniem knajpy z sushi, to jak najbardziej musisz podążać za swoimi marzeniami. Małe ostrzeżenie - żywienie ludzi, w szczególności fanów sushi, nie jest lekkie. Sushi sporo kosztuje, to nie kebab (
kuchnia libańska) w budce. Konsumenci mają 100% prawo do tego by sos barbecue, ogólnie wszystkie składowe sushi, były odpowiedniej jakości. Sam powiedz: wydajesz niemałą część własnej wypłaty na japońską ambrozję, a dostajesz w zamian mocno niestrawne pożywienie. Z pewnością nie będziesz usatysfakcjonowany z wizyty w tego typu przybytku.