restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Dobór właściwej patelni to wcale nie taka prosta sprawa. Istotne są czynniki, o których się nie wspomina, jak najwyższej jakości powłoka

Smażenie to jedna z najbardziej istotnych kuchennych czynności. Ażeby jej wykonywanie było wygodne, a zrobione jedzenie smaczne i odżywcze, niezbędna Ci dobra patelnia. Jak wybrać patelnie, jaka będzie spełniała najistotniejsze wytyczne. Jak kupić, aby następnie nie żałować?

sprawdź więcej na stronie internetowej
Napisał: Steven Depolo
Na podstawie: http://www.flickr.com
Przede wszystkim warto wiedzieć, iż jeśli mówimy o patelni, to faktycznie trzeba skupić się na wybraniu właściwej powłoki. Powłoka teflonowa jest bardzo praktyczna i sprawia, że na patelni możemy smażyć bez korzystania z tłuszczu, a składniki nie przywierają do jej powierzchni. Jedną sprawą, o jakiej musimy pamiętać jest to, aby w okresie smażenia nie mieszać potraw metalowymi sztućcami – większość powierzchni teflonowych bez trudu można zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan to naprawdę niezwykle wytrzymały oraz bardzo odporny na zarysowania (potrawy jesteśmy w stanie mieszać także metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa powoduje, że jedzenie nie przywiera do powierzchni w trakcie smażenia. Podobnie jak w sytuacji teflonu – im bardziej gruba powłoka, tym bardziej znaczna jej odporność mechaniczna. Do powłok tytanowych bardzo często dodaje się coś ceramicznego (na przykład porcelanę), co sprawia, że powierzchnia patelni jest zdecydowanie bardziej śliska oraz nieprzywierająca.

Komplet naczyń kuchennych
Napisał: Riess
Na podstawie: Riess
Powłoka marmurowa – uważana jest za najtrwalszą, bo marmur jest bardzo odporny na zarysowania, przywieranie czy odkształcenia. Taki rodzaj powłok wykorzystuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim okresie coraz popularniejsza. Patelnie z taką powłoką rzeczywiście równomiernie się rozgrzewają, dzięki temu na powierzchni nie wytwarzają się ciepłe czy zimne punkty. Śliska powłoka sprawia, iż smażone składniki nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest odporna na różne rysy. O odpowiedniej powłoce i wytrzymałości konkretnego naczynia musimy pamiętać też w innych przypadkach, jak przykładowo kupujemy gęsiarke - sprawdź więcej w sklepie internetowym. To niezwykle istotne kuchenne naczynie, najbardziej korzystnie jak jest żeliwne, bo dzięki temu jest w stanie wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi okres czasu. Miejmy na uwadze więc, że jak mamy w planach kupno nowych naczyń i urządzeń kuchennych, to zawsze wybierajmy jak najbardziej jakościowe rzeczy.


Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-03-20 04:09:36
Tagi: ceramika, kuchnia, patelnia, smażenie, naczynie kuchenne