restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Jak należy podawać desery? Jakiego rodzaju naczynia są do tego najlepsze? Na co się zdecydować?

Wszyscy kochamy ciasta, gdyż polepszają nam humor jak i osładzają życie. Są najbardziej przyjemną częścią każdego przyjęcia, by jednak doskonale się prezentowały, powinny zostać zaserwowane w najlepszy istniejący sposób. Metod na podanie ciast jest naprawdę sporo. Mamy całą masę naczyń, które temu służą, dzięki nim zaś można elegancko zaserwować gościom każdy rodzaj deseru. Taki deser musi stać się nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także dla oczu.


kawałki ciasta
Napisał: Sonny Abesamis
Na podstawie: http://www.flickr.com
Biorąc więc paterę, przykładowo patery na owoce, lecz też talerz lub półmisek dobrze jest się postarać, by ułożone na nich ciasto wyglądało pięknie oraz zachęcająco - użyteczny link. Żeby w odpowiedni sposób podawać deser, trzeba przede wszystkim dobrać naczynie do swoich potrzeb. Zastanówmy się, jak dużo ludzi mamy zamiar gościć oraz jak dużo ciasta mamy w planach zaserwować. Zasadą jest, iż tego typu deser powinno się podawać na szklanych paterach, ale oczywiście to nie jest regułą.

Ważne, aby naczynie było dopasowane do talerzyków deserowych, lecz również charakteru wnętrza i rodzaju przyjęcia. Prócz szkła do wyboru są także patery z metalu, porcelanowe, jak również z drewna. Tak właściwie propozycji jest całkiem sporo, każda patera ma innego rodzaju zastosowanie w związku z tym możemy je używać do różnego rodzaju deserów, jak patery do ciast. Patery ze szkła są najbardziej popularne oraz często kupowane. Podstawowa wersja to jednopoziomowa patera, jaka jest podparta nóżką - patery na ciasta. Możemy tak naprawdę przebierać w różnych rodzajach oraz wzorach. Szklane patery mogą być duże, ale i delikatne.


Tego typu patera będzie dobra, gdy gości nie przyjdzie aż tak wiele, natomiast dla większej ilości gości dobrze będzie przygotować naczynie dwupoziomowe albo z trzema piętrami ((poznaj więcej)). Jak mamy jeden albo więcej różnych ciast, to tego typu patera pozwoli na umieszczenie go w ten sposób, by nie zmieszać smaków. Można równie dobrze na najniższym poziomie umieścić owoce.

Nie zapominaj o tym, że można przejrzeć następne ciekawe posty - należy zaledwie na danej witrynie www wejść w umieszczony tam link.

Aby dać swoim gościom duży komfort jak również wygodę, dobrze będzie wybrać paterę obracaną. To znacznie ułatwi zaproszonym gościom dostęp do deseru, nie będziemy się jednocześnie musieli martwić o jego równomierne ułożenie. Czasem nawet tego typu naczynie posiada klosz, a to pozwala zachować świeżość deseru.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-03-13 10:07:37
Tagi: deser, ciasta, patera, naczynie