restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

W jakiej kawiarni moglibyśmy wypić kawę z pięknym obrazkiem na piance z mleka?

Każdy wie jak zaparzyć małą czarną. Nie każdy jednak umie zaparzyć ją tak, że każdy, kto posmakuje kawy, utrwali w pamięci jej aromat na długi czas. Jest nawet specjalny zawód, który zapewnia idealne zaparzenie tego napoju.


Zawodem tym jest barista.


barista
Napisał: F Delventhal
Na podstawie: http://www.flickr.com


Obowiązkiem jego jest sztuka robienia wzorków na powierzchni mlecznej pianki, jaka zabarwiona jest mikropianką z espresso. Utworzenie rozety czy różnych fundamentalnych wzorków nie jest czynnością niełatwą, chociaż żąda wprawnej ręki i doświadczenia. Kafejki poszukują baristów, jacy są biegli w takiej sztuce, aby przyciągnąć smakoszy kawy do siebie i ich zatrzymać. Bardzo popularne jest obecnie podawanie czarnego napoju z różnymi alkoholami. Są to tak zwane kawowe drinki, które podawane są w niezwykle finezyjnych wazach, bardzo często z dodatkiem owoców. Tego typu drinki kawowe niezwykle przyczyniają się do wzbogacenia oferty kawiarni. Doskonałym pomysłem jest drink na bazie espresso, który jest połączeniem żubrówki, musu z jabłek oraz śmietanki.


smaki
Napisał: Picturepest
Na podstawie: http://www.flickr.com


Barista powinien być także miłośnikiem kawy. Codziennie powinien poszerzać wiedzę, jaką posiada i mieć zamiłowanie do tego, co robi. Petent, który przyjdzie do kawiarni, powinien od razu poczuć, że człowiek, który zaparzy mu kawę, to fachowiec, dla którego kawa jest niepowtarzalnym napojem. Baristą mógłby być każdy, bez względu na posiadane wykształcenie jesli skończy właściwy kurs. W tym momencie nie ma szkół, jakie kształcą w tym kierunku, więc pozostaje płatny kurs.




Na tego typu kursach zdobywa się wiedzę odnośnie różnych rodzajów kawy, metody parzenia tego napoju czy też odróżniania rozmaitych gatunków mleka. W praktycznej części szkolenia, nauczyć się można jak serwować rozmaite rodzaje kawy.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-05-07 08:54:19
Tagi: alkohol, espresso, dodatki, kawy