restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

To, co jemy znacznie wpływa na nasz organizm. Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, to z pewnością docenisz właściwości, które ma sok z aronii.

Aronia została sprowadzona do Polski Ameryki Północnej. W naszym klimacie nie rośnie raczej w naturalnych warunkach. Jedynie okazjonalnie można ją zobaczyć w jakimś lesie. Rozpowszechniona jest za to uprawa tego aronii. Rośnie on na średniej wielkości krzakach, które zdobią nasze działki.

Trudno się temu dziwić, ponieważ aronia posiada wiele cennych witamin, z grupy A,C,E i P. Ma liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Jest także bogatym źródłem błonnika, dlatego wspomaga również przemianę materii. Sok z aronii wykorzystywany jest zapobiegawczo i wspomagająco przy leczeniu chorób i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany rakowe. Aronia pomaga również leczyć różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią również podczas zwykłej infekcji, przeziębienia lub, gdy pragniemy wzmocnić system immunologiczny.

Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek nowotworowych.



aronia
Napisał: Gene Selkov
Na podstawie: http://www.flickr.com
Na jaskrę bądź zaćmę dobrze pomagają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wzmacniają natomiast system immunologiczny i pomagają wyleczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy do spiżarni zwykle zimą lub jesienią. Okazuje się jednak, że dobrze pić go przez cały rok . Zerwana prosto z krzaka aronia jest cierpka i gorzkawa, dlatego raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo. Przetwory, zrobione na bazie aronii są jednak niespodziewanie smaczne i zdrowe. Najprościej można zrobić sok. Wystarczy wsadzić owoce aronii do garnka i zagotować je z wodą i cukrem. Do smaku można dodać również np. jabłka, wiśnie, śliwki lub pomarańcze.

Sok z aronii znakomicie smakuje też w połączeniu z przyprawami korzennymi, typu cynamon, imbir i goździki. Z aronii możemy również zrobić doskonałe wino. Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy szlachetny i aromatyczny bukiet. Wino (zobacz: malbec ) z aronii będzie także doskonale poprawiać krążenie krwi. Będzie wspomagać przy leczeniu nadciśnienia, miażdżycy oraz żylaków. Warto pomyśleć jednak też o najmłodszych. Dla nich można przygotować przetwory, takie jak dżem, kisiel lub galaretka.

Dzieci bardzo lubią przecież słodkości.

Wykorzystajmy więc aronię, żeby zrobić dla swojego dziecka smaczny i jednocześnie zdrowy deser (sklep - żywność ekologiczna). Jeśli użyjemy trochę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz bez obaw podać również swoim gościom.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-02-02 17:08:54
Tagi: smak, przetwory, pomoc, źródło, witamina, zdrowe, leczniczy