restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Sprzęty do grillowania, o czym powinniśmy pamiętać i po co

Wakacyjne miesiące to perfekcyjny czas na wypoczynek oraz spotkania w gronie najbliższych oraz kolegów. To też fajna pora na grillowanie, ciepła pogoda sprzyja zabawie na zewnątrz, a dania z grilla to już klasyka.


Akcesoria potrzebne przy grillu
Napisał: Skagerak Denmark
Na podstawie: Skagerak Denmark
Stałym elementem tego rodzaju zabawy na świeżym powietrzu jest jak najbardziej grill, w wersji prostej albo z różnego rodzaju dodatkami, które pozwolą przyrządzić dania smaczne, a często też z mniejszą ilością tłuszczu. Rzecz jasna wszystkie akcesoria do grillowania typu: uzupełniające półeczki, wieszaczki, kolejny ruszt, sztućce do nabijania mięsa, łopatki, szpikulce są ważnymi elementami, które zdecydowanie ułatwiają czynność, jednak są też inne, które mogłyby zostać przyjęte za niezbędne. Otóż za równie ważne akcesoria do grillowania przyjąć należy dopasowanie odpowiednich przekąsek, nie każdy albowiem lubuje się w kiełbaskach. Dla wegetarianina doskonałym rozwiązaniem są jarzyny, przypieczony chleb czy również ryby, tj. łosoś lub pstrąg, a świetnym dopełnieniem będą różnego typu sałatki - niezłe akcesoria do grillowania. Dla wszystkich wielbiących mięso, interesującym wyjściem oraz urozmaiceniem będą kurze piersi, skrzydełka, karkówka, żeberka. Nie powinno się również zapominać, o ziołach, które każdej, nawet zwykłej potrawie nadadzą smaku. I w tym przypadku ich wybór jest znacznie szerszy, niż klasyczna propozycja w formie ketchupu oraz musztardy. (http://www.broilking.pl/ogrodowy-grill-gazowy) Potrawy z grilla super współgrają z wszelkiego rodzaju marynatami, tak w wersji na sucho, jak i na mokro, z wyrazistymi sosami, tj. czosnkowy, koperkowy, z domieszką koncentratu pomidorowego, śmietany lub też przyprawami w rodzaju curry oraz ziołami, tj. oregano, bazylia. Dzięki nim dania będą nie tylko smaczniejsze, ale i często bardziej soczyste i aromatyczne.


Do tego co konieczne dla grillowego smakosza należy również wybór dobrego węgla. Idealny to ten wytworzony z drzew liściastych, które nie zawierają żywicy – podczas spalania wytwarza ona rakotwórcze toksyny. Zdecydowanie zakazane jest użytkowanie drewna lakierowanego, barwnych gazet albo pudeł - Agrimpex Griluj i Gotuj. Doskonałą podpałką będzie ta pochodzenia ekologicznego, z asortymentu grillowego powinno się wyrzucić również benzynę, bo nie tylko niszczy ona smak dań, lecz co zdecydowanie ważne, może ona być szkodliwa. Gdy grill jest już rozpalony, warto pamiętać o rozstawieniu na ruszcie aluminiowych tacek, które zwiększą komfort grillowania i obniżą ryzyko spieczenia dań, a dokładnie o to w tym chodzi.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-02-02 14:34:26
Tagi: dom, dodatki, piec, sala