Co to jest zdrowa żywność a czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodawania nawozów sztucznych oraz bez pestycydów, przy równoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Normy wytwarzania żywności ekologicznej opisane zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych. Produkty ekologiczne muszą posiadać potrzebne certyfikaty unijne. Nie należy mylić określenia „żywność ekologiczna” z określeniem „zdrowa żywność”. Musisz pamiętać, że "zdrowa żywność" to pojęcie utworzone do celów komercyjnych.
Napisał: Trevor Ellestad
Na podstawie: http://www.flickr.com
Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż konwencjonalna - potwierdza to sporo badań naukowych. Owoce i warzywa ekologiczne mają mniej pestycydów a także rakotwórczych metali ciężkich, a więcej witamin niż te tradycyjne. Natomiast ekologiczne mięso posiada mniej tłuszczu a także więcej białka niż to wywodzące się od zwierząt z ferm przemysłowych. Dowiedz się, jaka jest jeszcze rozbieżność między żywnością ekologiczną a konwencjonalną. Warto być czujnym na różnego rodzaju oznaczenia zdrowa żywność - . Żywność ekologiczna bowiem odnosi się do żywności otrzymującej certyfikaty, tymczasem zdrowa żywność jest wyrażeniem wymyślonym do celów głównie marketingowych.
Fascynuje Cię ten tekst? Jeśli tak, to
odwiedź źródło a znajdziesz tam interesujące informacje, które na długo zapamiętasz.
Żywność ekologiczna oferowana jest najczęściej w sklepach z ekologiczną bądź zdrową żywnością. Produkty eko można nabywać także w wielu sklepach stacjonarnych. Specjaliści są zgodni, że należy po nie sięgać. Lekarze podkreślają, iż żywność wyprodukowana bez zawartości pestycydów, bez dodatku konserwantów bądź innych środków chemicznych jest lepsza od żywności mocno przetworzonej. Towary eko przeznaczone jest dla wszystkich osób, bez względu na wiek lub stosowaną dietę
.
Na podstawie: pixabay.com
Polecana jest głównie dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na różne schorzenia. Wraz z zwiększającym zaciekawieniem zdrowym stylem życia oraz odżywiania się w gronie polskich konsumentów, obserwujemy coraz większe zainteresowanie wyrobami. Zaświadczają to wielkości na sprzedaży i ich zwiększająca się dynamika. Przede wszystkim przyczynia się do tego staranność o jakość produktów, które są obserwowane w całym procesie produkcyjnym, i fakt, że są to przede wszystkim towary polskie. Zdrową żywność przedstawiło mi wyjątkowe miasto Kraków i od tamtej chwili nie zostawia mnie na chwilę - .
Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-02-02 11:51:47
Tagi: dieta, Odżywianie, produkcja, eko