restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Jakie są główne zalety tak lubianego miodu, w jaki sposób sprawdzić, czy jest on prawdziwy.

Natura daje nam ogromnie dużo cennych rzeczy, i są one dużo bardziej pożyteczne od wszystkich związków i preparatów produkowanych w laboratoriach. Należy do nich na przykład miód, którego właściwości lecznicze i zdrowotne znane są od kilku tysięcy lat. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie mieli świadomość, że jego regularne spożywanie wzmacnia organizm i leczy różne choroby, i taka wiedza nadal jest aktualna. Starożytni byli świadomi skuteczności miodu, lecz nie wiedzieli z jakiego powodu ma on tak drogocenne działanie.


Współcześnie, wykorzystując nowoczesną naukę ludzie doskonale znają jego zawartość i sporo wiedzą na temat czynnych substancji, witamin i związków w nim obecnych. W zależności od odmiany miodu substancje te mogą być dość różne, dlatego też różne miody stosuje się na różne dolegliwości. Przykładowo miód lipowy jest polecany na najróżniejsze przeziębienia i problemy z układem oddechowym, a wrzosowy przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty. Różnych odmian miodu jest więcej niż dziesięć, z tego też powodu warto choć odrobinę o nich poczytać, aby mieć orientację co się kupuje.
miód
Napisał: Free Creative Commons Images for Colorful Souls!
Na podstawie: http://www.flickr.com


Jednak żeby kupiony miód faktycznie miał te wszystkie cenne właściwości, to musi być całkowicie naturalny. Niestety z tym bywa bardzo różnie, bo chęć zysków właścicieli pasiek często powoduje różnego rodzaju oszustwa. Po pierwsze miód nie lubi wysokiej temperatury, która może zniszczyć dużą część obecnych tam czynnych substancji. Dlatego też nie można go zbyt mocno podgrzewać, a w żadnym wypadku gotować.


Dobry miód niepasteryzowany po jakimś czasie skrystalizuje, w zależności od gatunku może to trwać od paru tygodni do nawet kilku miesięcy. Z kolei miód zbyt mocno ogrzewany nawet po roku trzymania będzie płynny, niestety po czymś takim niedużo pozostało z jego właściwości. Kolejnym problemem związanym z miodem jest łączenie go z miodami sprowadzanymi z innych krajów, zwłaszcza Chin. Takie miody coraz częściej spotkać można w sklepach i marketach, lecz niestety nawet niewielkie pasieki też czasami pozwalają sobie na to, żeby połączyć swój miód z czymś, co jedynie nazywa się miodem.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-01-18 09:58:57
Tagi: choroby, dolegliwość, pasieka