restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Jak jeść zdrowo i smacznie? Jest na to właściwy sposób, natomiast jego sekret skrywa się w wyborze odpowiedniego rodzaju naczyń

Naczynia żaroodporne sprawią, iż przygotujesz pyszne potrawy. Są w dostępne w różnych rozmiarach i stylach, bardzo trwałe. Przyczynią się do tego, że codzienne gotowanie będzie zdecydowanie bardziej proste. Naczynia żaroodporne mogą służyć także do podawania potraw, każdy więc znajdzie coś idealnego dla siebie.

Warto wiedzieć, że materiał z jakiego wytworzone jest naczynie do zapiekania ma faktycznie dość duże znaczenie. Żaroodporność to znaczy, że potrawy można robić w dosyć wysokich temperaturach, jednocześnie nie obawiając się o to, że garnek się zniszczy. Najbardziej znaczną popularnością mogą pochwalić się naczynia ceramiczne a także szklane, nie mają one wpływu na aromat gotowanych potraw. Ceramiczne naczynia żaroodporne mogą wytrzymać rzeczywiście znaczne temperatury, a jednocześnie nie zmieniać koloru.



Są niehigroskopijne, co znaczy, że nie pochłaniają wody oraz pary wodnej. Potrawy tak więc nie przywierają do dna nawet, kiedy nie wykorzystujemy tłuszczy w większych ilościach. Dania robione w brytfannach oraz garnkach z ceramiki zachowują swój naturalny aromat. Co ważne trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Przykładowo kupując takie naczynie ceramiczne trzeba sprawdzić, czy surowiec, z którego zostało zrobione, jest najlepszej jakości. Jak tak, możemy być pewni, że będzie pełnić swoje funkcje. Szklane naczynia żaroodporne powinny być zrobione z hartowanego i bezołowiowego szkła. Są w stanie wytrzymać temperatury od minus czterdziestu do nawet pięciuset stopni celsjusza. Są świetne do zapiekania, duszenia czy smażenia - garnki Chasseur.
Co istotne, szkło nie wchłania smaku czy zapachu żywności, jest też znane ze swojej chemicznej neutralności. Szklane naczynia umożliwiają obserwować proces zapiekania, jesteśmy w stanie więc w każdej chwili przyglądać się przyrządzanemu daniu. Tak przyrządzone potrawy jesteśmy w stanie zaserwować na stół zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Jeśli natomiast planujemy dbać nie tylko o smak naszych dań, ale również o zdrowie, to naczynia żaroodporne na pewno spełnią swoją rolę. Przy ich pomocy ciężkie, smażone potrawy z łatwością zastąpimy pieczonymi oraz duszonymi. To niezwykle istotne, bo zdrowe jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Powinniśmy starać się przypilnować swojej diety i zawsze robić zdrowe i pożywne potrawy.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-11-24 08:33:39
Tagi: szkło, potrawa, zdrowie, aromat, garnek