restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Już wkrótce koniec lata, wyrobów moment, czyli jak zaopatrzyć swoją spiżarnie.

Każda pani domu ma problem w czym ulokować swoje wyroby. Najważniejsze jest, aby zrobić to taką metodą, by każdy domownik mógł się w nich odnaleźć, a w środku spiżarni panował porządek. Coraz więcej gospodyń z roku na rok robią wyroby. Ważne jest, aby przetrwały one jak najdłużej, szczególnie po pasteryzacji.

Z dawien dawna bardzo dobrymi przedmiotami do ulokowania wyrobów, co również potwierdza moja mama są słoiki. Możemy wyszukać je w przeróżnych wielkościach i kształtach. Co zrobić, aby przetwory dobrze się zapasteryzowały i nie zepsuły się. Najpierw trzeba je porządnie umyć, a następnie wyparzyć. W tym celu zalewamy je gorącą wodą i trzepiemy, by mogła dojść mniej więcej do wszystkich powierzchni słoika. Następnie wysuszyć słoiki. Pamiętajmy by wyrobów nie dawać do nie wysuszonych słojów.

Inną metodą jest zalanie słoików wodą już nie gorącej i wstawienie ich do kuchenki na dwie minuty. Wylać wrzątek i wysuszyć. W tym momencie ryzyko poparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba wyparzyć. Można je umieścić w garnku i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu zagotowania. Odcedzić i wysuszyć. Skoncentrujmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka łatwa. Trzeba wyłożyć garnek gazetą, wstawić do niego zapełnione, ale nie do końca zakręcone słoiki. Nalać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na malutkim ogniu.


Po zagotowaniu musimy obserwować czy słoje się zamknęły, chodzi o zaklęśnięcie się przykrywka, jeśli nie, kładziemy je do góry nogami. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, pamiętajmy o oznaczeniu tych słoików, gdyż jest to bardzo ważne. Etykiety na przetwory możemy kupić w każdym sklepiku z przedmiotami domowymi lub w Internecie. Zawsze wybieram kolorowe etykiety oraz pokrywki, które od razu sprawiają, że spiżarnia nabiera jesiennych kolorów - http://garneczki.pl/tagi/etykiety-na-sloiki.

Na takich etykietach powinniśmy napisać, co to jest i kiedy to zrobiliśmy. Jest to bardzo ważne przy wyszukiwaniu, gdyż zawsze powinniśmy zaczynać najstarszy przetwór rokiem. Konfitury w spiżarni to coś niesamowitego, o każdej porze roku możemy rozkoszować się wyrobami, których nie ma w danym sezonie. Jest to też świetny prezent dla bliskich. Moja mama robi je co roku, dzięki czemu wiem jak potrzebne są one w zimie podczas gotowania.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-11-22 13:12:40
Tagi: woda, mama, mikrofalówki, gazeta, konfitura