restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Już wkrótce koniec lata, wyrobów moment, czyli jak zaopatrzyć swoją spiżarnie.

Każda pani domu ma problem w czym ulokować swoje wyroby. Najważniejsze jest, aby zrobić to taką metodą, by każdy domownik mógł się w nich odnaleźć, a w środku spiżarni panował porządek. Coraz więcej gospodyń z roku na rok robią wyroby. Ważne jest, aby przetrwały one jak najdłużej, szczególnie po pasteryzacji.

Z dawien dawna bardzo dobrymi przedmiotami do ulokowania wyrobów, co również potwierdza moja mama są słoiki. Możemy wyszukać je w przeróżnych wielkościach i kształtach. Co zrobić, aby przetwory dobrze się zapasteryzowały i nie zepsuły się. Najpierw trzeba je porządnie umyć, a następnie wyparzyć. W tym celu zalewamy je gorącą wodą i trzepiemy, by mogła dojść mniej więcej do wszystkich powierzchni słoika. Następnie wysuszyć słoiki. Pamiętajmy by wyrobów nie dawać do nie wysuszonych słojów.

Inną metodą jest zalanie słoików wodą już nie gorącej i wstawienie ich do kuchenki na dwie minuty. Wylać wrzątek i wysuszyć. W tym momencie ryzyko poparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba wyparzyć. Można je umieścić w garnku i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu zagotowania.

Poczytaj więcej w treści (https://nettrading.pl/) innego tego typu wpisu - są na tamtej stronie opublikowane niesamowicie pożyteczne informacje, które zapewne wykorzystasz w praktyce.

Odcedzić i wysuszyć. Skoncentrujmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka łatwa. Trzeba wyłożyć garnek gotowanie na parze garnek gazetą, wstawić do niego zapełnione, ale nie do końca zakręcone słoiki. Nalać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na malutkim ogniu.


Po zagotowaniu musimy obserwować czy słoje się zamknęły, chodzi o zaklęśnięcie się przykrywka, jeśli nie, kładziemy je do góry nogami. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, pamiętajmy o oznaczeniu tych słoików, gdyż jest to bardzo ważne. Etykiety na przetwory możemy kupić w każdym sklepiku z przedmiotami domowymi lub w Internecie. Zawsze wybieram kolorowe etykiety oraz pokrywki, które od razu sprawiają, że spiżarnia nabiera jesiennych kolorów - .

Na takich etykietach powinniśmy napisać, co to jest i kiedy to zrobiliśmy. Jest to bardzo ważne przy wyszukiwaniu, gdyż zawsze powinniśmy zaczynać najstarszy przetwór rokiem. Konfitury w spiżarni to coś niesamowitego, o każdej porze roku możemy rozkoszować się wyrobami, których nie ma w danym sezonie. Jest to też świetny prezent dla bliskich. Moja mama robi je co roku, dzięki czemu wiem jak potrzebne są one w zimie podczas gotowania.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-11-22 13:12:40
Tagi: woda, mama, mikrofalówki, gazeta, konfitura