restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Przepyszny napój, który podbił serca podróżników z Europy, czyli skąd wzięła się czekolada i kiedy odkryto jej ogromny potencjał

Zarówno dzieci jak również dorośli uwielbiają czekoladę. Każdy z nas preferuje inny rodzaj czekoladowych słodkości, jednakże ich wspólnym składnikiem jest kakao, które obecne jest w kulturze od wielu wieków. O historii czekolady można mówić bardzo długo, bowiem sięga ona wiele wieków wstecz.

ciasto czekoladowe
Napisał: Hiroshi Yoshinaga
Na podstawie: http://www.flickr.com
Początków czekolady można szukać w cywilizacji Majów. Ważne osobistości raczyły się bardzo smacznym napojem, jakim była czekolada z pianką. Przodkowie Indian przyrządzali nieziemski napój ze startych ziaren kakaowca jak również mieszali je z wieloma przyprawami. Zarówno kakao jak i przygotowana z niego czekolada ma swoje korzenie na terenie Ameryki, z tego rejonu też przywędrowała paręset lat później do Europy. Na początku indiański napój niezbyt smakował odwiedzającym Amerykę europejczykom, jednak parę lat później docenili jego niesamowity potencjał. W Hiszpanii próbowano nowych sposobów na przyrządzanie czekolady- rozpuszczając kakao we wrzątku jak również mieszając z cukrem.

Poznaj autorskie www (http://sweet-home.pl/)! Tam czeka na Ciebie nowa rewelacyjna dawka wiadomości na ciekawiący Cię temat. Po dużo opisów kliknij w poniższy podany link.

Pyszna mikstura była dostępna jedynie dla hiszpańskiego dworu i przez wiele lat czekolada pitna i przepis na nią były dostępne jedynie dla wąskiego grona osób.

Gdy przyszedł dzień, w którym ukradziono przepis na czekoladę, historia czekolady w zupełności zmieniła swój bieg. Czekolada była bardzo popularna na europejskich dworach. Przygotowywano ją na wiele sposób, a każde spotkanie w towarzystwie gości musiało odbyć się w towarzystwie ciepłej filiżanki tego przepysznego napoju. Z biegiem czasu powstawały coraz ciekawsze receptury, a technika umożliwiła stosowanie ziaren kakaowca na dużo innych sposobów. Obecnie, bardzo ciężko jest odnaleźć osobę, która nie lubi wyrobów czekoladowych. Wszyscy mamy jednak inne gusta i upodobania, z tego powodu właśnie do czekolady dodaje się przeróżne przyprawy, bakalie bądź różni się ona zawartością kakao. Dodatkowo, gorzka czekolada w niewielkich ilościach dobrze wpływa na nasz organizm a także likwiduje zmęczenie. Warto więc dla poprawy humoru a także zdrowia ulec czasami pokusie i skosztować gorący napój czekoladowy.



Zwykle mówi się o złych skutkach jedzenia czekolady. Kakao jest jednak składnikiem, który obecny jest w kulturze od dawien dawna - Ceneo. Wiele lat temu doceniono moc czekolady i jej właściwości, z których można korzystać również dziś, ciesząc się jej przepysznym smakiem.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-12-20 15:05:18
Tagi: smak, dzieci, przyprawa