restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Co Polacy najczęściejjedzą w pracy? Czytaj na ten temat więcej

Dobrze rozplanowana dieta jest kluczem do zdrowia i upragnionej figury. Obok dostarczania do organizmu wyselekcjonowanych składników pokarmowych, tak samo ważna jest także częstotliwość jedzenia. Często pomijamy to podczas czasu spędzanego w pracy.
Lifestylowe czasopisma prześcigają się w lansowaniu coraz to nowych trendów żywieniowych i przepisach na zdrowy styl życia. Badania udowadniają, że Polacy jedzą za dużo, albo za mało. Często wybierają oni po gotowe posiłki, niezdrowe przekąski. Kochamy wygodę, często przestawiamy przerwę na lunch. Złe nawyki żywieniowe oraz niechęć do aktywności fizycznej to prosta droga do niechcianych kilogramów.
Co składa się jadłospis Polaków w pracy? Są to w dużej mierze przekąski, drugie śniadanie lub obiad. Mało kto gotują w domu. Zazwyczaj są to gotowe produkty lub półprodukty, jedzą oni także w pracowniczych stołówkach i restauracjach. Inną opcją jest także catering dla firm. Z domu najchętniej Polacy przynoszą kanapki, owoce, sałatki oraz przetwory mleczne.

catering
Napisał: Streetsblog & Streetfilms
Na podstawie: http://www.flickr.com
Dietetycy podkreślają, że kwestią zapalną, który może źle oddziaływać na metabolizm i utrzymanie formy jest nieodpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu dnia. Powinny być spożywane w trzygodzinnych odstępach.

Zobacz ten pełen opis, a upewnisz się, że zawarte w nim wiadomości są niesamowicie interesujące, ponieważ to zbliżona problematyka, co w tym poście.

Jeżeli rozpoczynamy dzień później, zalecane jest, aby dostosować rozkład do planu dnia - czytaj . Wybierając jedynie jedną porcję, sprawiamy, że organizm reaguje tworzeniem zapasów tkanki tłuszczowej. Przesadnie długą przerwę traktuje on jako kryzys i zaczyna zabezpieczać się na przyszłość.



Dietetycy rekomendują spożywanie dwóch posiłków podczas ośmiogodzinnego dnia pracy. Reguła ta obowiązuje wobec zarówno pracowników fizycznych, jak i pracujących przy biurku, ale skład jedzenia powinien być różny. Osobie pracującej w biurze wystarczy tylko jogurt lub kefir w połączeniu z owocami. Pracownikowi fizycznemu energii doda kanapka z chleba pełnoziarnistego z różnymi dodatkami. Obiad powinien zawierać białko, np. chude mięso oraz węglowodany złożone, które znajdziemy kasze, ryż jęczmienny czy makaron pełnoziarnisty. Podobny skład powinien mieć obiad osoby wykonującej prace fizyczne. Jak wyróżniają dietetycy, obiad to niezwykle ważny posiłek. Dostarcza on około 30-35 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego.


Ważne jest także, aby dostarczyć do organizmu kalorii w odpowiednim czasie.Na przykład jeżeli nie wyposażymy się w potrzebne składniki w porę to wygłodniały organizm spowoduje, że rzucimy się na jedzenie wieczorem.
Korektę należy wprowadzić także w liście łakoci. Słodkości, czekolada, słodkie bułki szybko zamienią się w dodatkowe kilogramy.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-10-26 10:32:31
Tagi: przekąski, biurko, organizm