Dlaczego warto pić wino? Jakie są tego powody?
Mawia się, że wino to najzdrowszy z alkoholi. Nie jest to żaden wymysł, gdyż tak faktycznie jest, co potwierdzają liczne badania i obserwacje. Spożywanie tego trunku wpływa pozytywnie na wiele rzeczy. Sprawdźmy jak dużo posiada zalet. Przede wszystkim daje długowieczność, a to za sprawą dużej ilości resweratrolu, to znaczy bardzo silnego przeciwutleniacza, który stymuluje gen długowieczności - SIR2.

Na podstawie: www.decosalon.pl
Przedłuża on życie, jak również odmładza. Obecnie badania z jego zawartością są prowadzone na małych zwierzętach, a wyniki są zadowalające. Gryzonie poddane badaniu wykazały wolne objawy starzenia starzenia, do tego powracała elastyczność naczyń, lepsza okazywała się kondycja ruchowa oraz gęstość kości.
Spożywanie wina polepsza pracę mózgu, a co za tym idzie usprawnia zapamiętywanie. Alkohol sprzyja lepszemu krążeniu, dlatego mózg jest dobrze odżywiony. Dawany myszom cabernet sauvignon mocno zmniejsza ryzyko odkładania się w ich mózgach blaszek amyloidowych, które charakteryzują chorobę Alzheimera. Wino (zobacz:
wino do restauracji) to wspaniałe lekarstwo dla serca. Występujące w winie procyjanidyny są w stanie dezaktywować tak zwaną endotelin
enoturystyka przez co nie jest w stanie się przekształcić w twardą, bardziej niebezpieczną dla żył postać.
Wino chroni przed chorobą nowotworową. Apigenina, czyli flawonoid znajdując się w winie jest w stanie hamować wzrost zmian rakotwórczych, gdyż pozbawia komórki raka mechanizmu broniącego je przed apoptozą. Apoptoza jest mechanizmem, który zezwala organizmowi usunąć komórki uszkodzone albo zużyte. Nowotwór potrafi się przed tym obronić, więc rozrasta się bez ograniczeń, zaś jego komórki są niemal nieśmiertelne.
Wino wpływa na lepsze trawienie. Pite do jedzenia zwiększa produkcję śliny oraz wytwarzanie enzymów trawiennych. Dodatkowo, alkohol rozszerza żyły, a jednocześnie poprawia ukrwienie, dzięki temu wino, jakie towarzyszy posiłkom powoduje, że składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi Występujący w winie kwas cynamonowy sprzyja [produkowaniu żółci, przez co następuje szybsze trawienie tłuszczy. Opłaca się spożywać wino, kupić piękne karafki do wina po to aby delektować się pięknym bukietem zapachowym. Te doznania zmysłowe z pewnością przyniosą nam dodatkowe plusy, w postaci dobrego samopoczucia.
Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-09-07 22:09:47
Tagi: gryzoń, alkohol, posiłki, jedzenie, enzymy trawienne, Alzheimer