restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Jakie są plusy żeliwnych garnków? W czym przewyższają te częściej spotykane w naszych domach? Czemu warto je zakupić?

Wybierając garnki do kuchni, które mają nam służyć bardzo długo, warto pomyśleć o garnkach z żeliwa. Jeśli chodzi o długowieczność są niezrównane.




żeliwne patelnie
Napisał: Phu Thlnh Co
Na podstawie: https://www.flickr.com


Żeliwne patelnie mają wiele plusów. Jeśli się na nie zdecydowaliśmy, to nic dziwnego, ponieważ są one świetnym wyborem. Ciepło na takiej powłoce rozchodzi się bardzo równomiernie, dlatego też potrawy są równo upieczone. Żeliwne patelnie (http://www.zeliwnenaczynia.pl/tag/emaliowane-zeliwo) pewnie i nagrzewają się długo, jednak również długo stygną, o czym warto pamiętać. Wybór takich naczyń to dobra decyzja, jeżeli chcielibyśmy mieć garnki odpowiednie na każdy typ kuchenek. Jeśli mamy w domu dwie różne, przykładowo jedną na gaz, a drugą indukcyjną, to takie garnki będą dobre na każde z takich urządzeń.


Garnek oraz pokrywa żeliwna to jakość, jaka objawia się nie tylko w długości użytkowania, ale też w dobrym stanie takich naczyń. Na wielu różnych garnkach czy patelniach widać często ślady zarysowania, natomiast żeliwo jest na to odporne. Garnek i pokrywa żeliwna mogą spokojnie być używane w piekarnikach lub na paleniskach. Potrawy robione w ten sposób posiadają doskonałe walory pod kątem smaku.


garnek
Napisał: Vittore Comforto
Na podstawie: Vittore Comforto


Nawet garnki żeliwne emaliowane, będą lepszym wyborem od standardowych emaliowanych naczyń. Dłużej trzymają ciepło. Dlatego potrawa stawiana na stole będzie długo ciepła. Garnki tego rodzaju z pewnością są ciężkie, jednak dzięki temu są bardzo stabilne.




Gdy przeraża nas wizja tego, że dziecko wywróci garnek znajdujący się na piecu, to z naczyniami z żeliwa nie musimy się o to martwić. Jednym słowem, garnki z żeliwa to doskonały Wybór.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-09-01 18:57:22
Tagi: piekarnik, patelnie, piec, domu, Wybór