restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Jak dopasowywać szkło do rodzaju trunku? O czym należy wiedzieć?

Większość z nas jest w posiadaniu różnorodnych szklanek czy kieliszków. Czy na pewno wiemy, jaki rodzaj trunku, w jakim typie szkła musimy serwować?
Kieliszki zakupić można w rozmaitych kształtach i rozmiarach, podobnie zresztą jak szklanki do drinków. Wymienione różnice wskazują, do jakiego rodzaju trunku jest dane szkło przeznaczone. Wódkę podawać najlepiej w kieliszkach, które określa się shotami. Mogą być zarówno na nóżce jak i be niej. Shoty z nóżką są przeznaczone do wódek czystych i gatunkowych, natomiast te bez nóżki do alkoholu czystego. Kieliszki, które określa się jako flety bądź kłosy służą do serwowania szampana i win musujących.
kieliszki
Napisał: BodaNova
Na podstawie: BodaNova
Odznaczają się smukłym, często zwężającym się ku górze kształtem. Kieliszki z cienkiego szkła, cechujące się wysoką nóżką i smukłym kształtem trzeba stosować do wina białego. Te kieliszki odznaczają się również stosunkowo niedużą czaszą, szczególnie w porównaniu do kieliszków przeznaczonych do wina czerwonego. Te bowiem wyposażone są w krótszą nóżkę, również odznaczają się się cienkim szkłem.




Kieliszki kształtem przypominające te wykorzystywane do wina czerwonego, a przy tym mniejszych rozmiarów, są wykorzystywane do win deserowych i apereitif’u. Pierwsze z wymienionych napojów serwowane są przed jedzeniem, a drugie po zjedzeniu. Koniak i brandy dobrze jest serwować w kieliszkach z pękatą czaszą. Ich kształt jest szeroki, charakteryzuje się zwężeniem u góry. Charakterystyczna jest krótka nóżka (sprawdź kieliszek do wina). Z kolei do whisky (zobacz: szkocka whisky) odpowiednie są szklanki niewysokie, w kształcie walce, odznaczające się grubym dnem. Tego typu szkło może także spełniać funkcję szklanki do drinków czy interesujących koktajli. W smukłym kieliszku na nóżce podajemy likiery. Short drinki, które robi się tylko na bazie alkoholi, należy wlewać do kieliszków, których czasza się rozszerza, a nóżka jest krótka. Alkohole rozcieńczane, czyli long drinki konsumujemy ze smukłych, wysokich szkieł. Szklanki do drinków odróżniają się prostymi ściankami. Wreszcie, hot drinki, czyli gorący alkohol, serwuje się w szklankach wyposażonych w uszko.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-08-11 12:12:38
Tagi: drinki, wina musujące, alkohole