restauracjamonarchia.pl- inny wymiar gastronomii

Z jakich powodów kawa jest tak popularnym napojem, jakie są podstawowe zasady przy jej paleniu.

Kawa jest razem z herbatą jednym z najpopularniejszych napojów, codziennie wypija się jej na świecie bardzo duże ilości filiżanek. Jest serwowana na dużo różnych sposobów, w zasadzie w każdym rejonie preferowane są inne techniki jej parzenia i podawania. Aktualnie na świecie dominują dwie główne odmiany, czyli Robusta i Arabica. Obie te odmiany różnią się wyglądem samych ziaren, Arabica posiada płaskie ziarna, nieco wydłużone, z kolei Robusta jest mniejsza i bardziej owalna.
Zdecydowanie więcej różnic będzie w smaku, bez problemów wyczują ją nawet mało wytrawni kawosze. Przykładowo kawa arabica jest bardziej delikatna w smaku, czasami wyczuwa się w niej subtelne korzenne lub czekoladowe nuty. Za to Robusta jest bardziej wyrazista, będzie smakować bardziej cierpko i gorzko. Jej charakterystyczną cechą będzie to, że posiada dużo większą zawartość kofeiny, przez co ma znacznie lepsze właściwości pobudzające. Tak naprawdę ciężko zdecydować, która z tych kaw będzie lepsza, jedni kawosze preferują delikatną Arabicę a z kolei innym bardziej będzie smakował ostrzejszy smak Robusty.
kawa
Napisał: Segafredo Zanetti
Na podstawie: Segafredo Zanetti




Jednak w praktyce oprócz samego rodzaju ziaren bardzo duży wpływ na całościowy smak będzie miała metoda jej palenia. Wbrew pozorom wcale nie należy to do łatwych rzeczy, palenie będzie wymagać sporego doświadczenia i odpowiedniego sprzętu. Proces palenia złożony jest z kilku etapów i w zależności od tego, jak się je przeprowadzi można uzyskać różny aromat i smak. W czasie palenia zachodzą w ziarnach liczne procesy chemiczne, jakie uwalniają szereg związków eterycznych które są odpowiedzialne za wspaniały smak i zapach, jakimi kusi kawa palona.


Najwięksi producenci sprzedający kawę palą ją w automatycznych procesach, w ogromnych maszynach. Nie można powiedzieć, że sprzedawana przez nie kawa jest niesmaczna, lecz jest najczęściej przewidywalna, smak dopasowany będzie do preferencji większej części odbiorców. Jeśli ktoś chciał będzie poszukać czegoś naprawdę oryginalnego i dobrego, to ciekawą opcją może być jakaś niewielka palarnia kawy. W takich miejscach właściciele przeważnie lubią eksperymenty, przez co trafić można na rzeczywiście niezwykłe smaki.

Więcej na ten temat - http://www.palarniakawyelephant.pl/kawa/kawa-kolumbijska-arabica-supremo

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-07-14 14:18:39
Tagi: smak, Wyposażenie, ziarna